הרצאה חיה – ליעד שדמי – סוגרים כל החנות חסול
״בתור בוגר אקדמיה לעיצוב, שבה מלמדים עיצוב ״נכון״ לא הבנתי מה ההיגיון ברחוב הישראלי, תמיד היה נדמה לי כי הכאוס שולט בו. לאחר התעמקות בפרויקט גיליתי שיש מגמות שחוזרות על עצמן ודפוסי התנהגות שמלמדים עלינו כחברה ישראלית..״
שנת 2019 הייתה שנה מאוד מעניינת בתחום התקשורת החזותית, במיוחד אצל בוגרי המחלקות לעיצוב בארץ. גילוי נאות: אנחנו רוצים לכתוב על הפרוייקט הזה כבר מאז, אבל מאחר והוא עמוס בדימויים ומידע, לא מצאנו דרך נכונה להעביר לקוראינו את התוכן בצורה שנראית לנו נכונה לפרוייקט. למזלינו, נמצא פתרון מושלם.
ליעד שדמי, (29), בוגר המחלקה לתקשורת חזותית בשנקר, נכנס למחקר טיפוגרפי/גרפי מקיף של שלטים של חנויות ברחבי ישראל ויצר ספר בשם, ״סוגרים כל החנות חסול״.
הפרויקט מכיל תיעוד מקיף של למעלה מ־2019 שלטים שתועדו ב־14 ערים שונות ברחבי ישראל. המחקר מאוגד באטלס עב־כרס שמכיל את מסקנות המחקר והתיעוד של השלטים.
במהלך פיתוח הפרויקט תיעד שלטים של חנויות ברחובות ראשיים בישראל ולאחר מכן ערך מחקר מקיף בעקבות השלטים – מה הצבע הכי פופלארי? מה הפונטים הכי פופלארים? ומה הדפוס החוזר בשלטים?
ליעד שדמי:
״בתור בוגר אקדמיה לעיצוב, שבה מלמדים עיצוב ״נכון״ לא הבנתי מה ההיגיון ברחוב הישראלי, תמיד היה נדמה לי כי הכאוס שולט בו. לאחר התעמקות בפרויקט גיליתי שיש מגמות שחוזרות על עצמן ודפוסי התנהגות שמלמדים עלינו כחברה ישראלית.
לאחרונה, בעקבות משבר הקורונה פתחתי את תיקיית התיעוד של רחוב רבי עקיבא בעיר בני־ברק. התיעוד ברחוב עצמו הייתה חוויה משונה בפני עצמה, סטודנט לעיצוב, חילוני, מתעד שלטי חנויות בעיר חרדית. מלבד תחושת הזרות גם עולה של תחושה אדירה של סקרנות של ביקור במחוז לא מוכר ומשונה בתוך ארץ ישראל.
האם השלטים בבני ברק שונים מכל השלטים בישראל? לא ממש, אבל כן יש הבדל משמעותי אחד: בהשוואה לערים אחרות בישראל בבני ברק קיים ריכוז גבוה של שלטים בצבע סגול.
מדוע? אין לכך תשובה חד משמעית, אבל כן ניתן להסיק מהעובדה הזו שמאחורי המרחב הויזואלי שאנו מייצרים ברחוב, קיים רובד של מטען תרבותי, שורשי שהוא עמוק יותר מההשטחה הויזואלית.״
רוצים לשמוע עוד על הפרויקט?
ב־5.3 בשעה 20:30 ליעד יערוך הרצאה דיגיטלית על הפרויקט, תהליך העבודה והמסקנות.